Dieta dla kobiety w ciąży
Okres ciąży to wyjątkowy czas dla kobiety. Powinna się wówczas wyjątkowo zdrowo odżywiać, co ma być korzystne i dla niej i dla maleństwa, które nosi pod sercem. Dieta kobiety w ciąży powinna być bogata w składniki odżywcze i witaminy. Najbardziej wskazane więc będą duże ilości warzyw i owoców, a także białe mięso. Mimo wszystko, raz w tygodniu powinna ona także pozwolić sobie na mięso czerwone. Ponieważ kobiety w ciąży często miewają zachcianki, powinno się zwracać ogromna uwagę na to, co jedzą. Zbyt duża ilość cukru lub produktów kiszonych czy konserwowych może doprowadzić do zatrucia. Należy koniecznie sprawdzać daty ważności wszystkich spożywanych produktów, unikać kawy i mocnej herbaty. W jadłospisie powinny znaleźć się wszelkie gamy produktów, zwłaszcza pełnoziarnistych, które są bardzo potrzebne organizmowi w okresie rozwoju dziecka. Istotne jest również nie spożywanie surowych warzyw. Zawsze powinny być one poddane obróbce, aby wyeliminować wszelkie toksyny u szkodliwe substancje, które mogłyby podrażnić żołądek.