Dieta w ciąży
Ciąża to czas jednocześnie szczęśliwy i trudny. Dziecko w łonie bardzo obciąża organizm kobiety i wymaga od niej wielu wyrzeczeń oraz zmiany diety. W końcu to, co się spożywa w jej czasie ma wpływ także na dziecko. W czasie ciąży powinno spożywać się mnóstwo owoców i warzyw, bo bardzo zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy, czasami nawet dwukrotnie, a warzywa i owoce mają ich ogromną ilość, bardzo pomocną w takiej sytuacji. Najlepiej gotować je wtedy na parze, bo ze względu na błonnik, potrafią one być ciężkostrawne. Podstawowym paliwem są węglowodany, i dla mamy i dla dziecka. Dlatego ważne jest zaopatrywanie w nie organizmu za pomocą produktów zbożowych, ziemniaków, kaszy, ryży i wspomnianych owoców i warzyw. Ważnym składnikiem jest też mięso, szczególnie bardziej zdrowe – białe. Jest to naturalne źródło żelaza, którego ze świecą szukać w innych produktów. Dla zdrowej ciąży warto zrezygnować z mięs tłustych oraz tłuszczy zwierzęcych, zamiast masła lepiej sięgnąć po margarynę, smalec zastąpić olejem roślinnym (sojowym, rzepakowym, słonecznikowym).