Jedzenie szkodliwe w ciąży
Ciąża jest bez wątpienia jednym z najpiękniejszych okresów w życiu każdej kobiety. Te dziewięć miesięcy podczas których pod twoim sercem rozwija się maleństwo powinno być nacechowane wyjątkową troskę. Szczególną uwagę należy przyłożyć do jakości i rodzaju spożywanych w tym czasie posiłków. Niektóre produkty mogą być bardzo szkodliwe dla kobiet w ciąży, warto więc odpowiednio zaplanować dietę, tak aby nie zaszkodzić ani sobie, ani swojemu dziecku. Czego powinno się unikać będąc w ciąży? Z całą pewnością powinno się w trakcie ciąży unikać potraw przyrządzanych z surowego mięsa i ryb. Istnieje bowiem ryzyko zakażenia pasożytami, zrezygnuj więc na dziewięć miesięcy z tatara czy sushi. Ogranicz również spożywanie posiłków ostro przyprawionych. Zamiast używać ostrej papryki czy chilli zacznij stosować zioła – na przykład bazylię. Unikaj również potraw ciężkostrawnych – podczas ciąży Twój metabolizm i tak jest nieco zwolniony i nie ma sensu go dodatkowo obciążać. Uważaj również na zbyt dużą ilość błonnika w diecie – jeżeli z nim przesadzisz, możesz wywołać rewolucje żołądkowo-trawienne.