Co jeść w ciąży
Dieta w przypadku ciężarnych jest ważna i ma ogromny wpływ zarówno na zdrowie i samopoczucie mamy, jak również prawidłowy rozwój płodu. Niemniej jednak nadmierne stresowanie się jadłospisem w tym wyjątkowym czasie nie jest wskazane. Kobiecie w ciąży stres szkodzi bowiem znacznie bardziej niż nawet niektóre z pozoru niezdrowe składniki. Lekarze zachęcają, by jeść więcej warzyw i owoców, ponieważ składniki mineralne są kluczowe podczas ciąży. Wiele pań ucieszy zapewne informacja, że oczekując dziecka, mogą jeść więcej cukru. Jest tu jednak pewne ale. Lepiej aby były to cukry złożone, a zatem pochodziły właśnie ze wspomnianych wyżej warzyw czy owoców. Dobrym ich źródłem pozostają również produkty zbożowe. Chęć na słodycze można trochę zaspokoić owocami, ale jeżeli ewidentnie ma się ochotę na jakąś przekąskę, to kawałek nie zaszkodzi. Lekarze zalecają, by dbać o siebie, ale też słuchać swojego ciała. Zwłaszcza że przechodzi ono wiele zmian, które dotyczą również przemiany materii i trawienia.