Dieta dla ciężarnych
Kobiety ciężarne mają spore wymagania związane z dietą i słusznie. Bardziej niż zwykle zwracają uwagę na to, co mają na talerzu, bo wiedzą, że od jakości ich jedzenia będzie zależeć nie tylko zdrowie matki, ale także w przyszłość dziecka. W ciąży nie powinno się jeść szczególnie dużo, znacznie ważniejsza jest jakość spożywanych posiłków. Dieta dla ciężarnych powinna być również maksymalnie zróżnicowana. Warto także wiedzieć, że powinna być ona różna zależnie od stopnia rozwoju płodu (inaczej więc będą wyglądać zalecenia w pierwszych, a inaczej w ostatnich miesiącach ciąży). Są oczywiście produkty, na które szczególnie warto zwrócić uwagę. Wśród nich są zdecydowanie ryby, szczególnie takie ich gatunki jak makrela, łosoś, czy sardynki. Zawierają one kwas foliowy, kwasy omega 3 oraz szereg innych ważnych dla rozwoju dziecka składników. Aby zapewnić sobie wapno w odpowiedniej ilości, trzeba sięgać po produkty mleczne. Zaś warzywa o zielonych liściach to źródło kwasu foliowego oraz witaminy C, które są gwarancją prawidłowego rozwoju płodu.