Dieta w ciąży porady
Ciąża to jednocześnie stan błogosławiony i wymagający dużego poświęcenia. Noszenie w sobie drugiego człowieka jest męczące i wymaga ogromnej odpowiedzialności. Głównie, jeśli chodzi o tryb życia kobiety. Oczywistym jest, że nie może spożywać żadnych szkodliwych używek – alkohol, nikotyna i narkotyki są wręcz zakazane. Ale oprócz tego dieta kobiety w ciąży powinna być przemyślana i dostarczać organizmowi matki jak i potomka najważniejszych składników. I, wbrew pozorom, zachowanie odpowiedniej diety w tym czasie może być proste i przyjemne! Po pierwsze ważnym jest spożywanie wielu owoców i warzyw, bo zapotrzebowanie na witaminy w nich zawarte potrafi wzrosnąć dwukrotnie! Innym korzystnym i wymaganym składnikiem są węglowodany, zwane też cukrami. Najlepiej złożone, które zawierają się w produktach zbożowych, kaszach, ryżu, czy ziemniakach. Potrzebne są też cukry proste, te zawarte w cukrze i słodyczach, ale powinny być spożywane z rozsądkiem, jako deser, nie główne danie, bo należy pamiętać, że zdobyte kilogramy trzeba będzie później zrzucić.